Weetjes

     


Aanraking is één van onze levensbehoeftes en vergelijkbaar met eten en bewegen.Door regelmatige massages kun je  je weerstand aanzienlijk verhogen. Massage verlaagt de  productie van cortisol. Cortisol is een stresshormoon. Door deze te verlagen word je immuunsysteem actiever, waardoor je  meer weerstand tegen ziektes opbouwt. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16162447


Tijdens een massage  komen de stoffen endorfine en serotonine vrij die ook wel de gelukshormonen worden genoemd. Endorfine werkt pijnstillend en serotonine zorgt ervoor dat je je blij voelt, je beter slaapt, en  je eveneens beter pijn kunt verdragen.


 

In  veel Oosterse landen is massage de normaalste zaak van de wereld. Veel kinderen groeien op met massage. Masseren is daar vaak een onderdeel van de opvoeding.In onze (westerse) maatschappij is aanraken een gevoelsbeleving die steeds zeldzamer wordt. Een tekort aan aanraking kan op den duur leiden tot achteruitgang van je welzijn. In eerste instantie is dit alleen geestelijk/emotioneel, maar op den duur wordt het zelfs lichamelijk. Voorbeelden daarvan zien we bij alleenstaande bejaarden.Aanraking en dus massage wordt vaak gezien als taboe omdat het met intimiteit wordt geassocieerd. Maar aanraking is zo veel meer:  het is een vorm van aandacht, troost, vertrouwen en energie geven. 
Massage kan energieblokkades opheffen.

Eva Vavrinecz massage harmony Eindhoven

© 2017 Massage Harmony Eindhoven. All Rights Reserved.